Friday, February 14, 2014

Το κείμενο της παρουσίασης του καταπέλτη στο σχολείο:




"Ο καταπέλτης ήταν μια πολεμική μηχανή της αρχαιότητας. Εφευρέθηκε στη Σικελία και συγκεκριμένα στις Συρακούσες το 399 π.Χ. από τους μηχανικούς που προσκάλεσε ο τύραννος της πόλης Διονύσιος ο Πρεσβύτερος και διαδόθηκε πολύ γρήγορα.

Ο πρώτος καταπέλτης πετούσε μεγάλα βέλη που μπορούσαν να τρυπήσουν μέχρι και πέντε ανθρώπους, μαζί και την πανοπλία τους.

Αργότερα πετούσαν πέτρες ή αναμμένα υλικάκαι έτσι μπορούσαν να καταστρέψουν τείχη και πόλεις. Ακόμα για να τρομάζουν τον εχθρό πολλές φορές πετούσαν νεκρούς ή ζωντανούς αιχμαλώτους.



Σε κάποιες πόλεις κράτη κάνανε και το αγώνισμα "καταπελταφεσία". Αργότερα οι μηχανικοί του Ρωμαϊκού στρατού τον εξέλιξαν και τον έβαλαν σε καράβια για να βυθίζουν αυτά των αντιπάλων.
                                                            Μέχρι σήμερα κανείς μηχανικός δεν έχει καταφέρει να φτιάξει καταπέλτη σαν των αρχαίων που να ρίχνει τόσο μακριά όσο εκείνοι, που οι έλεγαν ότι έριχναν μέχρι και 750 μέτρα. Οι Γάλλοι μηχανικοί κατάφεραν αντιγράφοντας τον αρχαίο καταπέλτη να φτάσουν μόνο 350 μέτρα.


O καταπέλτης λειτουργεί σαν μία σφεντόνα. Η "σφεντόνα" κρατιέται από το χαμηλότερο και το ψηλότερα σημείο του καταπέλτη.

Με την βοήθεια ενός κυλινδρικού ξύλου με ένα γρανάζι που έχει την τάση να γυρίζει προς την μία μόνο μεριά, αυτή η σφεντόνα μπορεί να τεντώνει χωρίς να ξετεντώνεται.
                                             
Οι παλιοί καταπέλτες είχαν στο ψηλότερο σημείο ένα τόξο που τέντωνε. Υπήρχαν όμως και καταπέλτες που αντί για τόξο και έντερα ή σχοινιά δούλευαν με πολύ μεγάλο βάρος από τη μία πλευρά σαν μια μεγάλη τραμπάλα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε καταπέλτες πάνω σε άμαξες. Και οι Βυζαντινοί τους χρησιμοποίησαν για να προστατεύουν τα τείχη της Κωσταντινούπολης, αλλά τους έλεγαν "βαλίστρες".

Οι καταπέλτες εγκαταλείφθηκαν όταν ανακαλύφθηκε το μπαρούτι και άρχισαν να φτιάχνουν κανόνια, μετά τον Μεσαίωνα".



.

No comments:

Post a Comment